zondag 11 december 2016

Kapelletjeswandeling Bever (10km, ongeveer 2u15)

Deze wandeling van net iets meer dan 10 km is een bijzonder aangename wandeling. Prachtige natuur, rustgevende omgeving en de aangename afwisseling tussen verharde en onverharde wandelpaden. Dit maakt het allemaal zo bijzonder. Ik heb ervoor gekozen om de knooppunten te volgen van het Wandelnetwerk Pajottenland (http://www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelen/kapelletjeswandeling/index.jsp).
De te volgen knooppunten zijn: 5 - 58 - 59 - 54 - 53 - 52 - 502 - 501 - 500 - 511 - 510 - 5

De startplaats (Knooppunt 5) van deze wandeling is aan de kerk van Bever (Sint-Martinuskerk, Plaats, 1547 Bever). Sta je geparkeerd op de grote parking naast de kerk dan moet je even rond de kerk om de bekende Knooppuntpaal terug te vinden.

Je wandelt even in het centrum van Bever. Opmerkelijk vond ik dat al deze kleine straatjes iets authentiek hebben, precies of je wandelt in een dorp van 100 jaar geleden.
Maar al snel verlaat je het centrum en kom je op de grote baan terecht (de Kamstraat). Hier moet je wel even opletten want er zijn geen voetpaden, en dus moet je een stukje op de baan lopen.
Even verder moet je rechts afslaan om naar knooppunt 58 te gaan. Hier wordt het landschap mooier. Je verlaat de grote baan en neemt nu kleinere banen.


De kapelletjeswandeling heeft zijn naam uiteraard niet gestolen. Je wandelt langs een heleboel kapelletjes die zowel groot, klein, oud of recenter zijn. Naast deze kapelletjes vond ik het opmerkelijk hoeveel gevelkapelletjes er ook te zien waren. Deze zijn te vinden op de talloze oude boerderijen langs de tocht. 
Het reliëf is licht hellend, wat betekent dat je nooit echt uitgeput gaat geraken door een hevige bergop, want het is vrij vlak. Je stijgt maximum 30m gedurende heel de wandeling in vergelijking met het startpunt (hellingspercentage ongeveer 1%).


Hieronder een afbeelding van één van de kapelletjes die je onderweg tegenkomt, deze staat tussen knooppunt 502 en 501. Deze is de grootste ook die je tegenkomt.


Deze is een kleine tweehonderd jaar ouder:


Zoals vermeld in het begin van dit artikel is de wandeling heel afwisselend wat de paden betreft. Je wandelt op grote banen, kleine asfaltpaden, onverharde wegen en zelfs paadjes middenin een landbouwveld. Je vind trouwens een foto van zo'n paadje hieronder. Vergeet dus zeker niet om aangepast schoeisel mee te nemen en eventueel een reserve paar schoenen voor als het weer van de vorige dagen niet zo optimaal was.


Accommodatie

Op het einde van de wandelroute kom je het voormalige klooster van Bever tegen. Tegenwoordig is het klooster omgevormd in B&B Rosario. Raadpleeg zeker hun website als je interesse zou hebben! (http://www.rosario.be/cms/).

Net naast deze B&B kan je een muur zien met vier gedichten. Deze gedichten zijn gegraveerd in blauwe steen. Ik heb er eentje uitgekozen:

Vroegere liefsten
Ze zeggen dat liefsten van vroeger,
zij van wie
men nooit meer zeker weet
in welke mate zij vroeger,
ze zeggen dat vroegere liefsten je vermoeien, 
je vermoedelozen.

Dat vroegere liefsten aan de tralies
in je hersens rukken
en daar woekeren, daar hevig woekeren,
zo weinig,
zeggen zij, weten liefsten van vroeger
wat verdwijnen is
dat zij besluiten hun afscheid uit te stellen,
uit en uit

tot zij zichzelf en iedereen vergeten zijn.

Luuk Gruwez 

1 opmerking:

  1. Lijkt me een mooie wandeling! De moeite waard om samen eens te doen!

    BeantwoordenVerwijderen