maandag 19 december 2016

Dinant, van de monding van de Lesse tot het Kasteel van Freÿr (9km, ongeveer 1u45)

Dinant. Je kan er kajakken, de citadel bezoeken, de collegiale kerk Notre Dame bezichtigen of het geboortehuis van Adolphe Sax gaan zien. Kortom, je kan er veel doen. Maar ik koos om niet in Dinant te gaan maar eerder rond. Het vertrekpunt is in Anseremme, op de plaats waar je ook terechtkomt als je wil kajakken in Dinant. 
Voor deze wandeling heb ik me gebaseerd op de wandelfiches van "100 routes langs de mooiste steden van België" (Uitgeverij Lannoo, ISBN: 978-90-209-9907-5, wandeling 16 DINANT). Ik raad deze uitgave echt aan, want de wandelingen zijn steeds zeer interessant en nauwkeurig uitgezocht en beschreven.

Zoals reeds gezegd is de startplaats in Anseremme (Place Baudouin 1er, vòòr de kerk). Er zijn daar op die plaats 2 grote parkings. Hou er wel rekening mee dat het in het hoogseizoen, door de kajaks, het daar wel heel druk kan zijn en dat de zoektocht naar een parkeerplaats al een bijzondere opgave kan zijn... 
Het eerste baantje dat je in moet gaan om aan de wandeling te beginnen is de Rue des Forges. Om deze te bereiken moet je, als je van de kerk vertrekt, even de grote baan rechts volgen. Als je dan het brugje over bent zie je rechts van jou de Rue des Forges. Je kan het bijna niet missen, want het bordje met de straatnaam staat recht voor je op de gevel van het huis op de hoek. 
Aan het begin van de wandeling is de baan van asfalt, maar dit zal ongeveer middenweg veranderen. Afhankelijk van het weer van de vorige dagen en/of de dag zelf van je wandeling pas je liefst je schoeisel aan. Op de asfaltwegen zal je geen last hebben maar later kan het wat gladder en modderig worden. Kies ook best goede wandelschoenen die je enkels goed ondersteunen. Deze zullen zeker van pas komen op een bepaald ogenblik van de wandeling. Maar dit wordt straks wel duidelijk.

Zicht van de Rue des Forges

Je wandelt net naast de Lesse

Na zo'n twee kilometers zal je een camping aan je linkerkant zien verschijnen. Net voor de ingang van deze camping zal je een baan tegenkomen, de Rue de Waulx. Die ga je in. Je stijgt nu een heel stuk. 
Op het einde van deze weg kom je op de Chaussée des Alpinistes, een grote en drukkere baan. Er zijn daar geen voetpaden, wees dus voorzichtig.
Maar lang moet je er niet op wandelen. Al snel zie je aan je linkerzijde een parking opduiken. Steek voorzichtig over en wandel de parking op. Hier vertrekken enkele wandelpaden.
Één van deze paden voert je naar een fantastisch mooi uitzichtpunt. De foto hieronder zal je misschien helpen om dit punt te vinden.

Het baantje dat leidt naar het uitzichtpunt
Enkele foto's van het uitzicht

Op deze foto's zie je jammer genoeg niet echt hoe mooi dit uitzicht wel is... Het was wat mistig die dag en dat belemmerde wel wat het zicht. Maar geloof me, als het mooi weer is, dan is dat echt een adembenemende beleving!
Om de wandeling verder te zetten dien je even terug te keren naar de parking en rechts volgen. Daar begint een wandelpad die het bos ingaat. Hier moet je wel even opletten, want je moet al snel rechts naar beneden gaan. Je zou de neiging hebben om rechtdoor te willen gaan, maar dit is een privédomein. Hier komt dus het deel waar je schoenenkeuze een belangrijke rol zal spelen. Schoenen die je enkels goed ondersteunen (bijvoorbeeld bergschoenen) zijn hier echt geen overbodige luxe. 
Je daalt nu steil af naar de Maas. 

Het pad is wel wat aangelegd, met af en toe trapjes in hout of steen, maar als je onzeker bent kan je je steeds aan de bomen of stenen vasthouden om niet uit te glijden. 

Een beeld van het pad waar je op moet lopen


Op deze rotsen zie je vaak klimmers die aan het oefenen zijn. De streek staat hiervoor ook wel bekend.
Eens je beneden bent volg je rechts het paadje naast de Maas. Ideaal om even te bekomen van de afdaling! 
Daarstraks stond je bij het uitzichtpunt ergens boven op deze rots, zo'n honderd meter hoger.

Even een weetje die uit de fiche komt:

Grootste klimsite van de Ardennen
Wie over de mogelijkheden om te klimmen in de Ardennen spreekt, denkt terecht aan Freÿr. De indrukwekkende rotsplaten langs de Maasoever bij Dinant zijn niet alleen mooi om te zien terwijl je met beide voeten stevig op de grond staat, Freÿr is ook klimtechnisch een parel van een site. De maximale hoogte is er 120 meter. Hiermee is Freÿr het hoogste klimmassief van België. Er zijn meer dan vierhonderd routes van elk niveau. Het kan er dan ook erg druk zijn in de zomer.
Als je wat verder wandelt, zie je aan de overkant van de Maas het Kasteel van Freÿr. Het is ook ongeveer op dit moment dat je wandelpad even anders wordt. Je wandelt bijna op het water! Langs de rots is er een smal paadje. Ook hier moet je opletten dat je niet in het water valt!

Het smalle paadje

Het Kasteel van Freÿr aan de overkant

Op het gewone pad moet je ook goed opletten voor de wortels van de bomen. Die steken op veel plaatsen uit en je zou er gemakkelijk over kunnen struikelen.

Even later wordt het pad breder, en weer geasfalteerd. Je komt dan ook weer in de bewoonde wereld. Als het dorpje bereikt hebt moet je aan het rondpunt rechtdoor. Even verder bereik je het eindpunt van de wandeling en kom je zo weer aan op de parking.

Accomodatie:

Camping

Op de route kom je een camping tegen, gelegen in de mooie Ardense natuur tussen de bossen. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen!

http://www.villatoile.be/

Hotel

Even verder op de Pont-à-Lesse kan je het 4-sterren hotel 'Castel de Pont-à-Lesse' terugvinden. Prachtig gebouw gelegen tussen de bossen.

casteldepontalesse.be

Ook aan de Place Baudouin 1er of in het centrum van Dinant kan je heel wat hotels, restaurants en cafés vinden. Voor meer informatie kan je steeds terecht op volgende website:

http://www.dinant-tourisme.com/


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen